Friday, June 17, 2011

Cara Buat Donut Macam Big Apple Dan J.CO

Salam Pembaca Hati Warkah Akasyah..Cik Ainol kembali dengan resepi khas untuk korang semua..nak tanya ni..ada tak sapa2 yang pernah mkn donut Big Aapple Dan J.CO ? mesti pernah kan..sedap gile korang..duit nak bayar nya pun sedap je kan..hari tu beli kat JJ Donut J.CO yang 1 set 6 ketul tu harga dia dalam RM 12.++ okei bagi penggila donut jom ikuti cara2 membuatnya..ini adalah tutorial bergambar untuk membuat donut..harap korang senang nak ikut..

Bahan Bahan Membuat Donut :
  • 200g tepung roti
  • 20g gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil dry yeast
  • 140ml susu segar
  • 20g butter 
setelah di adun bahan2 di atas hingga menjadi doh segera..korang gelekkan doh tu jadi mcm ni..
kemudian, korang tekap doh tersebut dengan penekap donut..mcm yang Cik Ainol buat kat atas ni..
haa ni dia donut yang dah siap ditekap..tapi ingat donut ni tak boleh di goreng lagi..korang kene tunggu dalam masa setengah jam..bagi donut tu kembang dulu..
jeng jeng jeng ini la dia hasilnya donut yang telah dikembangkan..gebu mcm Cik Ainol kan..jujur cepat jangan tipu..haha sapa tipu nanti donut dia tak jadi..ok DONUT ni dah boleh digoreng..
lepas dah siap goreng, korang boleh lah celup dengan coklat dan buat lah apa- apa corak ikut kreativiti korang..
taraa..dah siap..nampak sedap tak..nyummy uish2 jangan meleleh air liur tengok donat ni..hehe

p/s : kalau ada kawan2 korang yang suka kan donut,jangan lupa kongsi donut ni dengan diorang ya..jangan kedekut ilmu kawan2 ^_^

kalau ada yang berminat nak buat roti pizza cup boleh rujuk SINI
kalau berminat nak makan roti mulut itik boleh rujuk SINI


27 comments:

kotak bulat said...

wah...nmpak sdap...nyum2

Hanim Nordin said...

hai. thanks for the info :) sedap!

Qamaruls said...

huhu sedap2. thx share.

jual laa 50posen satu.
leh saye beli jer. hahha

DoodleLicious said...

ish ish..memang semalam tengah teringatkan donut big apple ni, apa lagi..meleleh air liur ^^

siti kektus said...

tu diaa, kemain gebu donat tu naik.

baru tau donat pon ada pencetak. -_-'

ainol akasyah said...

@kotak bulat hehe memang sedap sgr..cube dan 'try' haha

ainol akasyah said...

@Hanim Nordin welcome..hehehe nyummy8

ainol akasyah said...

@Qamaruls 50c mura sgt pak..hehe rm1 tu berbaloi mungkin hehe

ainol akasyah said...

@DoodleLicious buat sendiri lg sdap awak..hhehe

ainol akasyah said...

@siti kektus haha penekap ke pencetak ek? hhaa kalau pakai tu baru la donat nmpk lebih cantik dan gegebu

Yours truly said...

salam, akak nak tanya waktu time nak masukkan dalam kuali tu, tak terpeyek ker bila kita pegang donut tu?? selalu buat mesti fail kat situ.. tq

ainol akasyah said...

kak Yours truly insyaallah donut tu tak kan terpenyek asal kan akak tak biarkan die terlampau kembang sangat..selalu saya kembangkan dalam tempoh stengah jam ke 45 minit je kak =)

mama glam said...

saya pun dah suba... lembut sedapppp!

ainol pernah x cuba buat sos putih mcm big apple tu? klu pernah, share lah... anak akak suke sgt donut cheese big apple tuh!

mama glam said...

*cuba

Anonymous said...

saya pun suke sgt dinut big apple...mmg gile...cube xberkesemptn nk try....saya ade dpt satu resepi donut durian big apple...xbuat lagi....

Anonymous said...

Tkyah msuk telur ke?

Anonymous said...

x yah masukkan telor ke????

Anis wina said...

Yang kacang tu? guna kacang apa?

Anis wina said...

Yang kacang tu? guna kacang apa?

Anonymous said...

Donut big apple tu dia goreng gak ke? Nmpk mcm bkr microwave je? Bole ke resepi ni kira buat cmtu?

Khairul Nisa said...

Susu segar kalau kita tukar ngan susu cair boleh x...

Khairul Nisa said...

Susu segar kalau kita tukar ngan susu cair boleh x...

Anonymous said...

boleh guna tepung gndum tak?

soffiya mama said...

Dry yeast tu xyh rendam ke?

erni jusri said...

nampak menarik btol la resipi ni..nak try la weekend ni..tq ye Cik Ainol..:)

http://vitaminhalal.com

dina syahmi said...

sy dah try dah resepi ni smalam..memang senang je & best sangat..ramai yg puji lembut & gebu..siap bleh order soh wat lebih sket..hehe tq ye Cik Ainol

http://vitaminhalal.com/

Nur said...

First time kt sini..slm ukhuwwah
Mohon copy resepi ye.....thanks...